Angry Raccoons

Angry Raccoons is een bordspel voor 2 tot 5 spelers. De spelers kruipen in de huid van een Hillbilly op een trailerpark die zich wil kronen tot de nieuwe koning. Hiertoe temmen zij wilde raccoons die ze helpen om The Battle of the Billies te winnen. Temmen en vechten doen de spelers door te dobbelen. Win 2 van de 3 rondes en win een raccoon of gevecht. Daarbij kunnen de Hillbillies het dobbelresultaat beïnvloeden met hun speciale krachten en door kracht te putten uit drank(kaarten). Met deze drankkaarten kunnen de spelers bijv. een dobbelsteen omdraaien, opnieuw dobbelen of 1 of 2 optellen bij hun resultaat. De speler die op het einde het hoogste dobbelresultaat heeft, wint de ronde.

De Hillbillies

In Angry Raccoons kruipen de spelers in de huid van Hillbillies. Op hun trailerpark maken zij in De Strijd der Billies uit wie hun nieuwe koning wordt. Om de troon te bemachtigen, temmen ze wilde raccoons en putten ze kracht uit drank. In de temfase (!) hebben alle Hillbillies een speciale kracht die hen helpt bij het temmen van raccoons. Let op! Deze speciale krachten moeten altijd direct na het dobbelen worden ingezet én voordat drankkaarten worden gespeeld.

Billy

Billy mag, wanneer hij een 1 gooit, de dobbelsteen omdraaien naar de tegenovergestelde zijde, oftewel naar een 6. De dobbelsteen moet altijd direct worden omgedraaid.

Billy Jr.

Billy Jr. wint ondanks een gelijk dobbelresultaat (gelijkspel) bij het temmen van een wilde raccoon. Deze speciale kracht vervalt wanneer een andere speler de drankkaart ‘Gelijkspel, ik win!’ speelt. Billy Jr. kan alsnog winnen door zelf nog een ‘Gelijkspel, ik win!’ drankkaart te spelen.

Bill Sr.

Bill Sr. mag het temmen van een wilde raccoon gratis verlengen met 2 rondes, tot in totaal 5 rondes, zonder de Twee Extra Rondes drankkaart te hoeven spelen. Als Bill Sr. al 2 van de 3 rondes heeft gewonnen, en het dus niet nodig is om te verlengen, wordt het temmen niet (automatisch) verlengd.

Billy Bob

Billy Bob mag, wanneer hij een 1 gooit, de dobbelsteen omdraaien naar de tegenovergestelde zijde, oftewel naar een 6. De dobbelsteen moet altijd direct worden omgedraaid.

Billy Ray

Bill Sr. mag het temmen van een wilde raccoon gratis verlengen met 2 rondes, tot in totaal 5 rondes, zonder de Twee Extra Rondes drankkaart te hoeven spelen. Als Bill Sr. al 2 van de 3 rondes heeft gewonnen, en het dus niet nodig is om te verlengen, wordt het temmen niet (automatisch) verlengd.

Raccoons (en hun krachten)

In de uitpuilende containers van het trailerpark leven 20 wilde raccoons. Er zijn 9 sets raccoons, elk herkenbaar aan hun achtergrondkleur en -patroon. Elke raccoon maakt deel uit van een set van 2 of 3 raccoons. In de gevechtsfase (!) vechten raccoons uit dezelfde set, ook onvolledige, altijd samen. De speler mag per raccoon 1 dobbelsteen gooien. Met 2 raccoons uit een set van zowel 2 als 3 mag de speler dus met 2 dobbelstenen gooien.

Getemde raccoons kunnen in de gevechtsfase (!) over 4 verschillende speciale krachten beschikken:

Blokkeer de kracht van De tegenstander

Met ‘Blokkeer de kracht’ beschikt de tegenstander niet over de speciale krachten van zijn raccoon(s) in een gevecht. Dit betekent bijv. dat de tegenstander geen dobbelsteen mag omdraaien. Let op: deze kracht blokkeert geen drankkaarten of extra dobbelstenen die spelers hebben door te vechten met meerdere raccoons uit dezelfde set

In de gevechtsfase mag de Hillbilly die de Piloot (Pilot Dan Bird) e/o Stewardess (Lucy Sky) of hippies (Ziggy Stone & Harmony Leaf) heeft getemd en inzet in een gevecht de kracht blokkeren van de tegenstander.

Lege Containers

In de stapel raccoon-kaarten zitten overigens ook 5 Lege Containers. Een speler die een Lege Container pakt, mag geen nieuwe raccoon(kaart) pakken, maar verwijdert deze kaart uit het spel en eindigt (of gaat verder met) zijn beurt. Gaat het om een wilde raccoon dan valt de wilde raccoon aan en is het aan de Hillbilly om de raccoon te temmen.

Extra dobbelsteen tijdens alle rondes

De Gangsters (The Racc & Fat Coonn) en de zakenmannen (William Briefcase & Peter McMoney) leveren de Hillbilly die hen getemd heeft in de gevechtsfase de speciale kracht 'Extra Dobbelsteen op'.

Een speler met een getemde raccoon met de kracht ‘Extra Dobbelsteen’ mag bij het vechten tijdens alle rondes 1 extra dobbelsteen gebruiken. De waardes worden niet bij elkaar opgeteld, maar de dobbelsteen met de hoogste waarde telt als dobbelresultaat. Bij een set van 2 raccoons met deze kracht mag de speler met 3 dobbelstenen gooien.

Draai elke ronde een dobbelsteen om

De kracht ‘Draai een dobbelsteen om’ geeft de speler de mogelijkheid om elke ronde een eigen (!) dobbelsteen om te draaien naar de tegenovergestelde zijde, bijv. van 1 naar 6. De speler mag alleen zijn eigen dobbelsteen omdraaien en is niet verplicht om deze kracht in te zetten, bijv. om een 6 naar een 1 om te draaien.

De Nerds (Dex Brainiac en Professor arnold x) en de Arts (Dr. Atchoo) en Verpleegster (Nurse Racced) beschikken over deze speciale kracht in de gevechtsfase.

Elke ronde Dobbelresultaat +1

In de gevechtsfase beschikken de sets van 3 raccooons, ofwel de Ambulancebroeder (Tommy Trauma), Politieman (Marshall Coons) en Brandweerman (Blaze Racco) & De Zwemmer (Hudson Phelps), Fietser (Axel Armstrong) en Hardloper (Miles lightning), over de kracht 'Dobbelresultaat +1'. Met de kracht ‘Dobbelresultaat +1’ kan de speler elke ronde de waarde van 1 dobbelsteen verhogen met 1 tot een maximum van 6. De dobbelsteen moet altijd direct worden gedraaid naar de nieuwe waarde (oude waarde + 1).

Drankkaarten

Op het trailerpark speelt drank een beslissende rol. Het geeft Hillbillies namelijk krachten die zij hard nodig hebben in het spel. Drankkaarten kunnen zowel in de temfase als de gevechtsfase (met uitzondering van speciale drankkaarten) worden gespeeld. Alle spelers mogen altijd drankkaarten spelen die invloed hebben op het temmen, vechten of gokken, ook als een speler niet aan de beurt is of dobbelt namens een wilde raccoon. Sommige drankkaarten kunnen alleen worden gespeeld bij het temmen of vechten, terwijl andere drankkaarten ook bij het gokken of vóór het temmen of vechten kunnen worden gespeeld. Lees de gespeelde drankkaart altijd hardop voor aan je medespelers.

Pak een drankkaart van de aflegstapel

Pak een drankkaart naar keuze van de aflegstapel en neem deze op handen. Zodra de drankkaarten op zijn en de aflegstapel opnieuw gevormd is, mogen de spelers de eerder afgelegde kaarten in de nieuwe stapel niet meer pakken. Deze drankkaart kan op elk moment worden gespeeld bij het temmen, vechten en gokken, dus ook voor of tijdens rondes.

Trek een drankkaart bij een medespeler

Trek een drankkaart van een medespeler en neem deze op handen. De medespeler houdt bij het trekken van een drankkaart de kaarten gesloten. Deze drankkaart kan op elk moment worden gespeeld bij het temmen, vechten en gokken, dus ook voor of tijdens rondes.

Dobbelresultaat 6!

Verander een willekeurige dobbelsteen eenmalig in een 6 (bijv. van een 2 naar een 6). De speler kan zowel zijn eigen dobbelsteen als die van een wilde raccoon of andere speler naar een 6 veranderen. Deze drankkaart kan op elk moment worden gespeeld bij het temmen, vechten en gokken, dus ook voor of tijdens rondes.

Tem een raccoon uit de aflegstapel

Kies een wilde raccoon van de aflegstapel om te temmen. Deze kaart mag alleen direct voor of na je eigen speelbeurt worden gespeeld of aan het einde van de temfase. Deze kaart kan niet worden gespeeld tijdens de beurt van andere spelers, bij het temmen of gokken of in de gevechtsfase.

Tem een raccoon van een medespeler

Kies een getemde raccoon van een medespeler om te temmen. Een raccoon uit een complete set mag niet worden gekozen. Deze kaart mag alleen direct voor of na je eigen speelbeurt worden gespeeld of aan het einde van de temfase. Deze kaart kan niet worden gespeeld tijdens de beurt van andere spelers, bij het temmen of gokken of in de gevechtsfase. Let op: de krachten van beide Hillbillies (spelers) gelden tijdens deze temrondes. De verdedigende speler wint bij een gelijkspel, behalve tegen Billy Jr

Blokkeer een drankkaart van een medespeler

Blokkeer de drankkaart die zojuist door een medespeler is gespeeld. Deze kaart is geldig binnen 10 seconden nadat de speler de kaart heeft opgegooid. Alle drankkaarten, inclusief speciale drankkaarten (Tem een raccoon…), kunnen worden geblokkeerd. Het spelen van deze kaart kan dus ook een andere gespeelde Blokkeer-drankkaart stoppen.

Opnieuw dobbelen

Gooi de dobbelsteen of -stenen nog een keer. Met het spelen van deze drankkaart kiest de speler wie opnieuw moet dobbelen. De speler kan zowel een enkele speler als beide spelers kiezen om opnieuw te (laten) gooien. Deze drankkaart kan worden gespeeld bij het temmen, vechten en gokken

Twee extra rondes of Vier Extra rondes

Verleng het temmen of vechten met 2 of 4 rondes. Deze kaarten mogen alleen bij het temmen of vechten worden gespeeld, ook als de speler al 2 rondes heeft verloren (op verlies staat). Bij Twee Extra Rondes moeten de spelers 3 van de 5 rondes winnen om de medespeler of raccoon te verslaan. Bij Vier Extra Rondes moet iemand 4 van de 7 rondes winnen. De extra rondes-kaarten mogen op elkaar worden gegooid om het gevecht (nog) verder te verlengen. Een speler wint altijd door de meerderheid van het aantal (te spelen) rondes te winnen.

Dobbelsteen omdraaien

Draai eenmalig een enkele dobbelsteen om bij het temmen, vechten of gokken. De speler mag zowel zijn eigen dobbelsteen als die van een wilde raccoon of andere speler omdraaien. De dobbelsteen moet worden omgedraaid naar de tegenovergestelde zijde, bijv. van 2 naar 5 of van 6 naar 1.

Extra dobbelsteen!

Gebruik doorlopend (ook bij Extra Rondes) een extra dobbelsteen bij het temmen of vechten. De hoogste waarde telt als dobbelresultaat, de waardes worden dus niet bij elkaar opgeteld. Deze kaart mag worden gespeeld voor het temmen en vechten én tussen rondes door, maar niet na het dobbelen. De kaart mag ook niet worden gespeeld bij het gokken of bij het vechten met een set van 3 raccoons. Een speler kan nooit meer dan 3 dobbelstenen hebben. De Extra Dobbelsteen-kaart vervalt wanneer de drankkaart Opnieuw Beginnen wordt gespeeld.

Dobbelresultaat +1 & dobbelresultaat +2

Verhoog het dobbelresultaat van een enkele dobbelsteen met 1 of 2 tot een maximum van 6 bij het temmen, vechten of gokken. De speler kan zowel zijn eigen resultaat als die van een wilde raccoon of andere speler verhogen. Draai de dobbelsteen altijd direct zichtbaar naar de nieuwe waarde (oude waarde +1 of +2), bijv. van 4 naar 5 of van 4 naar 6.

Dobbelresultaat -1 & dobbelresultaat -2

Verlaag het dobbelresultaat van een enkele dobbelsteen met 1 of 2 tot een minimum van 1 bij het temmen, vechten of gokken. De speler kan zowel zijn eigen resultaat als die van een wilde raccoon of andere speler verlagen. Draai de dobbelsteen altijd direct zichtbaar naar de nieuwe waarde (oude waarde -1 of -2), bijv. van 4 naar 3 of van 4 naar 2.

Opnieuw beginnen!

Begin helemaal opnieuw met temmen of vechten. Het spelen van deze drankkaart start een nieuw standaard gevecht of temsessie van 3 rondes, ook wanneer er Extra Rondes waren gespeeld. Deze kaart is niet in te zetten bij het gokken. Wanneer deze kaart opgegooid wordt, vervallen (ook) gespeelde Extra Dobbelsteen drankkaarten.

Gelijkspel, ik win!

Win een ronde ondanks een gelijk dobbelresultaat tegen een wilde raccoon, Billy Jr. of verdedigende speler. Deze kaart kan alleen worden gespeeld bij het temmen of vechten. Het is mogelijk om een andere Gelijkspel, ik win! op deze kaart te spelen.

Billy Jr. kan in de temfase deze drankkaart inzetten voor het overbruggen van een verschil van 1 in dobbelresultaat. Bijv. Billy Jr. gooit 3 en de wilde raccoon 4) In de gevechtsfase is deze kaart niet anders voor Billy Jr. dan voor andere Hillbillies.